ANA SAYFA ZİYARETÇİ DEFTERİ DOKTORUNUZA SORUN DR.EBUBEKİR EMRE MEN İLETİŞİM
 
 » ÜYE GİRİŞ BÖLÜMÜ
Kullanıcı Adı :
 
Şifre:
 

Güvenlik Kodu:

 
 
Yeni Kayıt -  Şifremi Unuttum
 » DİĞER SİTEMİZ

 » MENÜ
KALP HASTALIKLARI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ
KALP HASTALIKLARI TANI YÖNTEMLERİ
KALP DAMAR HASTALIK LARI-KALP KRİZİ
KALP YETERSİZLİĞİ
ARİTMİ (RİTİM PROBLEMİ)
KALP KAPAK PROBLEMLERİ
HİPERTANSİYON
DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI
KALP HASTALIKLARI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
DR EBUBEKİR-EDEBİYAT-ŞİİR
KLAVUZLAR
RİSK HESAPLAMA TABLOSU
HESAPLAYICILAR
 » Sağlığınız Bizim İçin Önemli


KALP KRİZİ NEDİR İLK NE YAPILMALI - Kardiyoloji Uzman Doktoru - Kalp Doktoru-Uzman Doktor Ebubekir Emre Men
 » KALP DAMAR HASTALIK LARI-KALP KRİZİ » KALP KRİZİ NEDİR İLK NE YAPILMALI

KALP KRİZİ (akut miyokard infarktüsü-MI)

 

Kalp krizi (akut miyokard infarktüsü-MI) kalp kaslarını besleyen damarların (koroner arterlerin) tıkanması ile o damarın beslediği kalp kasında hasar oluşmasıdır. Tüm dünyada ve ülkemizde ölümlerin ve   ani ölümlerin en sık sebebi kalp damar hastalıkları bunlar içindede en önemli ve sık olanı kalp krizidir.

 

Kalp krizinin en önemli bulgusu göğüs ağrısıdır. Bu ağrı en tipik hali ile göğüste yanma, sıkışma, baskı, ağırlık çökmesi, göğse birisi oturmuş gibi olması, sırta doğru sıkışması olup sol kola sırta, boyuna bazende her iki kola yayıla bilir. Ağrıya bazen bulantı kusma, fenalık hissi, baygınlık gibi şikayetlerde eşlik edebilir. Fakat maalesef başta şeker hastaları olmak üzere bir kısım hastada (yaklaşık %25) hiçbir şikayet olmadanda kalp krizi geçirilebilir. Bunada gizli kalp-sessiz iskemi denir.

 

Kalp krizi ölümcül olabilmesi itibarı ile deal tedavisi  en yakın sağlık kuruluşuna bir an önce hastanın ulaştırılması ve etkin hastane bakımının erken dönemde sağlanması ile mümkündür. Kalp krizinin  en kararsız ve tehlikeli dönemi hastane öncesi dönem olup, bu dönemde en önemli ölüm sebebi de ölümcül ritim problemleridir. Hastane öncesi acil tedavi ilkeleri, ağrının azaltılması, kalp durmasının önlenmesi ve tedavisidir

 

Kalp Krizinin  Hastane Öncesi Tedavisi:

     

      * aspirin çiğnetilmeli

      *eğer var ise; dilaltı sprey ( nitrogliserin) sıkılması  veya dilaltı hap (isosorbid dinitrat) verilmeli

      *ambulans  çağrılmalı 

       *en yakın hastaneye ulaşım sağlanmalı.

 

dilaltı sprey veya hap alınmaması gereken durumlar ise  glyceryltrinitrate (NTG) spray veya dilaltı tabletler hipotansif-tansiyon düşüklüğü (sistolik (büyük tansiyonun) kan basıncı 100 mmHg altında), bradikardik (dakikadaki nabız sayısının-50/dak altında) ve taşikardik (dakikadaki nabız sayısının-100/dak üstünde) olan hastalar haricinde tüm hastalara acilen kullanılırlar. Özellikle hastanın yukarıda tarif edilen şikayetleri başladıktan sonra 5 dakika ara ile 3 kez sublingual NTG alması acil ambulans çağrılması önerilir.

     

 Burada en önemli noktalardan biri aspirindir; kalp krizi şüphesi olan tüm hastalara hemen verilmelidir. İlk doz 300 mg olup, çiğneme tableti şeklinde verildiğinde emilimi daha hızlı olmaktadır. Kusması olan hastalara, bu semptomları geçtikten sonra verilmesi uygundur.

 

Bunun dışında yapılabilecek şeyler daha çok sağlık ekiplerinin yapabileceği şeyler olup ginede belirmek gerekirse; Hastaya evde ve ambulansta oksijen verilmesi, ağrının giderilmesi, gerekirse bulantının kesilmesi (antiemetik ilaçlar ile) kalıcı bir venöz damar yolunun açılması gereklidir.

.